11 posts / 0 new
Last post
K7 VCT
K7 VCT's picture
Offline
Last seen: 2 hours 57 min ago
Joined: 17/04/2014
Rear brakes...
Hi all, my 310 sigma has a non working nsr handbrake, have gone through the suggested fix, but still no use, osr is great though. Will get a new caliper, other than caterham any better value options ? Also rear pads on rear are worn, as standard rear brakes , again other than caterham, any suggestions ? Will then at my leisure send for refurbishment to big red. While I'm at it, may change front pads too, as upto 3/4 worn. Supply options ? Standard calipers of old type as car is pre new AP types from early 2014. Failing that, perhaps i just go for the jackwebb new fronts, that i had looked at before. Decisions, decisions... Thanks for any information
K7 VCT
K7 VCT's picture
Offline
Last seen: 2 hours 57 min ago
Joined: 17/04/2014
Oh yes, just seen new caliper is without pins..... can i reuse old or need new ?
Orange is my new black
Wrightpayne
Wrightpayne's picture
Offline
Last seen: 47 min 45 sec ago
Joined: 17/04/2014

On mine the cable had come out of the wheel at the end of the handbrake lever and jammed down the side - this could cause un-equal distribution of force down the cable. Worth a check.

 

K7 VCT
K7 VCT's picture
Offline
Last seen: 2 hours 57 min ago
Joined: 17/04/2014
Been on the ramps today, tried all fixes from previous posts.....
Orange is my new black
K7 VCT
K7 VCT's picture
Offline
Last seen: 2 hours 57 min ago
Joined: 17/04/2014
Been on the ramps today, tried all fixes from previous posts.....
Orange is my new black
StevehS3
StevehS3's picture
Offline
Last seen: 5 hours 55 min ago
Joined: 17/04/2014

I have the same problem with mine. Tried all the known fixes and even changed the ns calliper - still the same. I need to take another look but I think I noticed the handbrake cable catching somewhere under the tunnel. Mine is weak on the ns rather than not working at all.

K7 VCT
K7 VCT's picture
Offline
Last seen: 2 hours 57 min ago
Joined: 17/04/2014
Took it to millwood motors caterham in the end, Eric sorted it. Mot passed.
Orange is my new black
StevehS3
StevehS3's picture
Offline
Last seen: 5 hours 55 min ago
Joined: 17/04/2014

Out of interest what was the problem with the n/s handbrake? Did a new calliper fix it?

Chris_Beaven
Chris_Beaven's picture
Offline
Last seen: 3 hours 14 min ago
Joined: 30/10/2018

Very interesting: my newly built 310S (S3) has the same issue - weak NS handbrake. I'd be interested in the cause and fix. My gut is thinking it's cable related...

ChrisC
Online
Last seen: 8 min 52 sec ago
Joined: 17/04/2014

Never had a problem with the rear calipers (apart from pad rattle) but I have always followed the advice of getting the bakes working before touching the handbrake to give the adjusters chance to work.   I wonder how many kit builders attach the handbrake cable (and thus pull the handbrake) before doing the brake fluid fill. 

It you have handbrake problems on one caliper have you tried resetting the adjusters in the calipers by winding them back, then pressing with the brakes a few had time before adjusting the handbrake cable?

StevehS3
StevehS3's picture
Offline
Last seen: 5 hours 55 min ago
Joined: 17/04/2014

I’ve seen many with a weaker parking brake on LHS - even new cars but good enough to pass the IVA. Maybe it’s because of the different cable lengths, the adjuster being on the RHS or the cable routing... Mine was made worse as the original builder didn’t crossover the cables in the transmission tunnel so the LHS was rubbing but it’s still weaker on the near side.